Om Portugalpodden
Portugalpodden är en podcast om Portugal. För den som ska besöka, funderar på att flytta till eller redan bor i Portugal. Eller för den som helt enkelt vill veta mer om landet. Här läser du om bakgrunden till hur podcasten Portugalpodden kom till.
Bakgrund
I oktober 2018 skaffade vi en lägenhet i Ericeira cirka 3,5 mil nordväst om Lissabon. Efter en operation i januari 2019 var jag sjukskriven under 4 veckor, där de första veckorna gick till att överhuvudtaget (över)leva och hantera kateter i ett lätt morfinrus. Men efter 2 veckor började energin komma tillbaka och jag fick en idé!
Jag hade sedan en tid funderat på om vår nyvunna koppling till ett nytt land, på något sätt kunde användas till ett nytt projekt. Ett projekt där jag dels kan lära mig mer om ett nytt land, dess kultur och invånare, men även en möjlighet att besöka landet oftare.
Ett uppslag som kom upp var import av portugisiskt vin eller oliver från Portugal. Eller kanske importera citroner eller någon annan frukt eller livsmedel?
Men jag insåg ganska snabbt att all verksamhet med både vin och livsmedel är omgärdat av omfattande regler, lagar och byråkrati. Dessutom krävs både tid och en ekonomisk investering för att bygga upp lager, distribution och försäljningskanaler.
Men tanken slog mig, om jag lär mig mer om Portugal, varför inte dela med mig av denna nyvunna kunskap till fler? Hur gör jag det? Första tanken var att starta en blogg, men insåg att olika människor i olika åldrar tar åt sig information på olika sätt.
Vissa vill läsa, men allt fler i vårt uppkopplade samhälle vill lyssna, det vill säga en podcast. Så föddes Portugalpodden, en podcast om Portugal som kompletteras med hemsidan Portugalpodden.se som du läser just nu.
Tipsa om intressanta ämnen att ta upp i Portugalpodden
Har du tips på intressanta ämnen att ta upp eller personer att intervjua kring Portugal?
Tipsa gärna genom att skicka ett mejl till mig via knappen nedan. Tack på förhand!
Hur det började
Sommaren 2013 besökte vi under en familjesemester Portugal och Algarvekusten under några dagar. Vi hade bokat en lägenhet på VitaSol Park i Lagos och sönerna var inbokade på några dagars surfkurs.
Vistelsen överträffade alla förväntningar! Vädret var toppen, grabbarna lärde sig grunderna i surfing och kvällarna avnjöts på den stora balkongen, med vackra solnedgångar, god hemlagad mat och portugisiskt vin.
En tanke började spira hos både mig och frun, vi kanske skulle köpa en lägenhet i detta paradis? Att fly till under en vecka eller weekend när novembermörkret ligger som tyngst över Sverige. Eller en plats att tillbringa jul- och nyårshelg på för att få lite sol och värme under den mörka bistra svenska vintern. En ”solboost” för att uthärda tiden fram till april, maj i Sverige.
Lagos
När sönerna var på surfkurs började vi resa runt i närområdet kring Lagos och besökte bland annat Burgau, Sagres och Aljezur för att få en känsla av området och denna del av Algarvekusten. Alla platser vi besökte sprudlade av liv, solen gassade och det var lagomt mycket turister.
I Lagos bodde vi i en lägenhet med två sovrum, rymligt vardagsrum, bra kök och en gigantisk balkong. Här bokade vi upp ett möte med en mäklare för att titta närmare på andra lägenheter som var ute till försäljning inom VitaSol Park. Men det sa inte ”klick” på någon av de lägenheter som fanns till försäljning. Men vi fick en genomgång hur köpprocessen av lägenhet går till i Portugal och vilka skatter och kostnader som tillkommer. Alltid en början.
Vi reste hem med en tanke eller snarare en vision om att någon gång senare i livet hitta en lägenhet i Portugal. Fröet var sått!
Från södra till norra Portugal
Väl hemkommen med ett nyväckt intresse för Portugal läste vi allt vi kom över om att köpa lägenhet eller bostad i Portugal. Började prenumerera på olika fastighetsmäklares mejl om lägenheter och hus till salu och besökte mässor om köpa bostad i utlandet.
Sommaren 2016 besökte äldsta sonen Ericeira tillsammans med några klasskompisar för att surfa. Väl hemkommen efter en härlig vecka berättade han om en mysig och trevlig by, vackert belägen bara knappt 4 mil från Lissabon.
Själva hade vi inte kommit längre i vårt letande.
Det dök inte upp några objekt som passade. Dessutom var vårt sökande brett. Vi hade inte bestämt var i Portugal vi önskade vår lägenhet. Var det längst Algarvekusten i till exempel Lagos? Eller var det i närheten av Lissabon i till exempel Ericeira som sonen berättat om i positiva ordalag? Eller hur är det i norra Portugal kring Porto?
Slutligen bestämde vi oss för att under jul- och nyårshelgen 2016/2017 bila från södra Portugal och Algarvekusten. Vidare upp till Lissabon och Silverkusten och därifrån upp till Porto längs Atlantkusten. Med uppgift att besöka tänkbara platser för vår framtida lägenhet och känna av folklivet i december och januari. Vi började i Lagos med omnejd där vi varit förut, men inte under vinterhalvåret.
Lagos och Algarvekusten
Skillnaden var stor när vi nu reste runt till de platser vi besökt under sommaren 2013 kring Lagos. De platser som till exempel Sagres, Burgau, och Aljezur som under sommaren pulserat av liv och rörelse kändes nu vinterstängda med få öppna restauranger och butiker. I Lagos var det däremot mer liv och där var allt öppet som vanligt. Med skillnaden att antalet turister var minimalt jämfört med under sommarperioden.
Vi passade även på att besöka Algarvekustens högsta punkt och känslan av svensk fjällnatur var slående, speciellt när termometern i bilen visade att det var +5 grader utomhus.
Men då vi varit här förut samt känslan av ”vinterstängt” fortsatte färden norrut längst kusten mot Lissabon och Ericeira.
Ericeira
Vet inte vad det berodde på, men det sa liksom ”klick” direkt när vi steg ur bilen och vandrade in i Ericeira. Vita kullerstensgator, vackra blå-vita hus med utsikt över havet. Där människor i alla åldrar satt ute på kvällarna i slutet på december och drack sin espresso. Från coola surfare i våtdräkt till lokala pensionärer.
Sonens betyg över Ericeira höll. Vi hade innan avfärd från Sverige bokat in tre visningar av olika lägenheter i Ericeira med Anna Bergström Vilaça från Jacobsen Properties. Vid visningarna insåg vi att sitta hemma och titta på lägenhetsannonser och ”vandra runt” på Google Maps med datorn är en sak, jämfört med att besöka bostäderna på plats.
Efter lägenhetsvisningar, firande av nyår, cykelutflykt till Mafra, långa promenader i Ericeira med omnejd, besök i Sintra och Cabo da Roca fortsatte resan norrut. Vi följde Atlantkusten och gjorde korta stopp i Ribamar och Peniche innan vi kom fram till Nazaré.
Nazare
När vi svängde in i Nazare var förväntningarna stora. Vi hade sett flera lägenheter som skulle kunna vara tänkbara hos svenskatalande mäklare. Men det sa inte klick! Visst var strandpromenaden lång, sandstranden stor och vacker, men i byn infann sig inte den där känslan att ”här trivs jag/vi”.
Här i Nazare trycks vågorna in i djupa kanaler på havets botten och tvingas upp mot spektakulära höjder. Därför är det här platsen för Europas högsta surfvågor. Vi spanade i vågorna för dagen och tog bergbanan upp till Sitio för att se den bedårande utsikten över Nazare och stranden.
Efter en övernattning fortsatte resan till Porto.
Porto
Porto var slutdestinationen för vår resa från södra till norra Portugal. Vet inte vad det berodde på men energin att leta lägenhet hade försvunnit. Kanske var det vädret? Det var mulet och regnskurarna avlöste varandra. Vi gjorde istället det klassiska besöket hos en av de många tillverkarna av portvin i Porto, i vårt fall valde vi Cálem. Men trots att vi fick provsmaka flera olika sorters portvin konstaterar jag att det här med portvin är inte min favorit.
Ett annat klassisk besök var att besöka tågstationen São Bento i Porto som är känd för det vackra kaklet i vestibulen. Gratis och vackert!
Efter några dagar i Porto lämnade vi Portugal för denna gång. Vi hade funnit platsen för det fortsatta sökandet efter en lägenhet, Ericeira. Hur det gick till innan vi ”blev med lägenhet” i Portugal är en helt egen historia. Kanske något jag tar upp i ett avsnitt i Portugalpodden senare.
Kontakta Portugalpodden
Jag som driver podcasten Portugalpodden heter Pär Heed. Du når mig enklast på e-post portugalpodden@gmail.com.
Musik i Portugalpodden
Den musik som finns i Portugalpodden (hemsida och sociala kanaler) är skriven och framförs av Nils Truedsson, Malmö.